Panellakás újragondolva

Kecskemét, Hungary

Egy panellakás felújítása-átalakítása nem mindig egyszerű dolog, mert a legtöbb ilyen típusú lakás nem túl nagy, a terek és az átjárók szűkösek, így oda kell figyelni, hogy mit hogyan tervezünk meg, és alakítunk át.

A lakás tervezésekor fontos szempont volt, hogy minimalista stílusú lakás legyen, otthonos és mindenképp világos. Így a falak és a bútorok fehér színt kaptak, és hogy legyen egy kis kontraszt a nagy fehérséggel szemben, a szürkét választottuk és árnyalatait. A bejárati és a beltéri ajtók is ki lettek cserélve. A régi beépített szekrény , ami a folyosón volt, az kiszerelésre került és helyette egy modernebb, fényes ajtó-frontú gardróbszekrény foglalta el a helyét. Az új, fényes fehér járólapok felváltották a régi, kopott járólapot, amik már cserére szorultak. Minden kis helyiség, a fürdőszoba, valamint a wc is felújításra került, homokszínű csempéket, és fehér szanitereket használtunk.

A videó bemutatja röviden az “előtte – utána” állapotot.

A kis konyhából nagyobb konyha lett, modern vonalvezetéssel, friss világos színekkel. A konyhabútor fehér színben készült, minimal design stílusban, fényes fehér frontokkal. Kontrasztként ismét a szürkét választottuk, ami a konyhai munkalapon és annak hátlapján jelent meg. Az étkező a sarokban helyezkedik el, új asztal székekkel, modern függesztett lámpával.

Az ügyfél kérésére, egy falrész, a konyha beltéri ajtóval együtt kibontásra került, így a nagy ablakon besugárzó fények világosabbá tették a szűk folyosót. A fal kibontásával egyidejűleg a beépített szekrény is ki lett bontva, annak helyére egy modernebb, famintás szekrény került, melynek egyik fontos funkciója a mosó és szárítógép tárolása volt, a másik pedig, hogy eltakarjuk a nagy csövet egy szekrénnyel, amiben a háztartási kellékeket tartják.

“Though it may not be a brand you are familiar with, for years, Nature Squared has been quietly creating unimaginably opulent hand-inlaid surfaces on land and sea.”

Matt Mullenweg, 2017

Kis terek esetében érdemes felfelé építkezni, ahogy az itt látható konyhánál is azt tettük. A felső elemek plafonig emelkednek, így bőven lett pakolóhely a felső részekben. Az alsó részekben beépített gépek, fiókok és nagyobb konyhai kellékek miatt tárolószekrények lettek tervezve. Mivel a munkalap színe visszaköszön a hátlapon, így egységes maradt a színvilág is.

A konyha beltéri ajtaja, és a beépített szekrény ki lettek bontva, ezáltal nagyobb tér lett és több fény jutott a kis folyosóra. A mosó-és szárítógép a folyosóra került beszerelésre, így a fürdőszoba nem zsúfolt, méretéhez képest jól kihasználható. A strangcső elrejtése is kérdéses volt, hogy és miként takarjuk el. A végeredmény; 2 ajtós modern kivitelű szekrény, amiben a háztartási kellékeket tárolják, funkcióját így be is töltötte.

A lakásba lépve egy tolóajtós gardróbszekrényt láthatunk, a kis előszobafal után, amely a régi beépített szekrényt váltja fel, modern, egyszerű kivitelével. A lakásban igazán itt van hely és lehetőség tárolni a szezonális ruhákat. Belső szerkezeti tartalma; belső fiókok, polcok, ruhafogasok.

A lakás többi része (nappali, gyerekszoba) kisebb mértékben lett felújítva, parkettázás és falfestés volt a jellemző. A meglévő, jó állapotú bútorok ismét elfoglalták helyüket, már az új helyen.

Recent Project